KESÄLAHDEN DIGIPITÄJÄ


Kesälahden digipitäjä -hanke tallentaa historiaa ja nykypäivää

Kesälahti-Seuralla on meneillään Kesälahden digipitäjä -hanke, jossa digitoidaan ja tallennetaan kesälahtelaista historiaa ja nykyhetkeä seuran ylläpitämään arkistoon. Aineistoa myös julkaistaan www.kesalahti.net -sivustolla ja järjestettävissä tupailloissa ja muissa tilaisuuksissa. Julkaistavaan materiaaliin pyydetään asianomaisilta tarvittavat luvat.

Ei pelkästään mennyttä maailmaa
Hankkeessa otetaan digitoitavaksi Kesälahteen liittyvää aineistoa valokuvina, video- ja ääninauhoina sekä kaitafilmeinä. Alkuperäinen aineisto palautetaan digitoinnin jälkeen omistajalle ja mukaan annetaan myös siitä tehdyt digitaaliset tallenteet. Kaikki digitoitu materiaali säilytetään Kesälahti-Seuran kotiseutuarkistossa.
Hankkeessa kannustetaan myös tekemään nykyhetkeä kuvaavia videoita. Yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen kanssa tullaan nuoria innostamaan omien lyhyiden kuvakoosteiden ja videoiden tekemisessä omasta elämästä ja Kesälahdesta. Nämä videot voidaan tehdä esim. kamerakännyköillä.

Leader-rahoitus
Hankkeeseen on saatu Keski-Karjalan Jetinan myöntämää Leader-rahoitusta Toimintaa tuville -teemahankkeesta. Avustus käytetään pääasiallisesti digitoinnin suorittavan henkilön osa-aikaiseksi palkkaamiseen.

Ei maksa mitään
Nyt on siis mahdollisuus pelastaa ilmaiseksi vanhat valokuvat tai itsekuvatut VHS-videot ja kaitafilmit tuleville sukupolville. Kuvien, äänikasettien ja VHS-videoiden digitoinnit tehdään Kesälahti-Seuran laitteistoilla ja kaitafilmien digitointi Kiteen kirjastoon hankitulla filmiskannerilla. Myös kirjoituksia ja valmiiksi digitaalisessa muodossa olevia kuvia ja videoita otetaan arkistoitavaksi.

Aineistoa karttuu mutta lisää halutaan
Tähän mennessä on digitoitu mm. valokuvia 1930-luvulta, magnetofoninauhoja 1960-luvulta sekä Reijo Ahokkaan 1986 kuvaama kaitafilmielokuva, joka esitetään 15.9. Savutuvassa Huttujuhlassa. Aiemmin Kesälahti-Seura on digitoinut tuhansia Arvo Ahokkaan negatiiveja Museoviraston avustuksen turvin.
Hanke jatkuu maaliskuun loppuun 2019, johon asti Kesälahti-Seura ottaa vastaan aineistoa Kyllikin talossa (Norotie 3, Kesälahti) 17.9. alkaen maanantaisin klo 12-16 ja lauantaisin 12-14 tai sopimuksen mukaan.