Valokuvaaja Arvo "Attero" Ahosen arkistoArvo "Attero" Ahokas oli kesälahtelainen valokuvaaja, joka toimi pääasiassa Kesälahdella. Hän aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana Näpsä-merkkisellä kameralla. Aluksi hän kuvasi ihmisiä omaksi huvikseen, mutta pian nämä alkoivat hakeutua hänen luokseen varta vasten kuvattaviksi. Harrastuksesta tuli pikkuhiljaa ammatti. Arvo Ahokkaalla oli myöhemmin valokuvaamo ja polkupyöräkorjaamo Kesälahden Tiittalantiellä. Hän kuvasi elämänsä aikana useimmissa paikkakunnan yleisötilaisuuksissa; häissä, hautajaisissa, kouluissa ja kodeissa.

Kesälahti-Seura RY sai valokuvakokoelman lahjoituksena 2010. Kokoelma sisältää arviolta 90 - 100 000 negatiivia, joista vasta pieni osa on saatu luetteloitua ja digitoitua.

Arvo Ahokkaan valokuvat kattavat merkittävän ajanjakson suomalaisen maaseudun historiaa, aina 1950-luvun alun agraariyhteiskunnasta 2000-luvun EU-Suomeen. Tähän ajanjaksoon mahtuu suuria yhteiskunnallisia muutoksia, joita Ahokkaankin kuvat heijastavat. Sotien jälkeen miljoona suomalaista muutti maalta kaupunkeihin tai Ruotsiin. Suurten ikäluokkien kansoittama kylämaisema on nyt muuttunut aivan toisenlaiseksi. Yhdeksän miehen ja kahden hevosen tietyöurakan tekee yksi mies ja valokuvissakin jo tuloaan tekevää puskutraktori. Ei ole enää kioskia, jonka terassilla istuskella rupattelemassa tuttujen kanssa. Aikaa, nuorisoa - ja luntakin - tuntuu olevan nykyään huomattavasti vähemmän! Arvo Ahokkaan valokuvat auttavat hahmottamaan näitä pieniä, mutta isoja muutoksia ja paremmin ymmärtämään lähihistoriaamme.

Atteron kuvat julkaistaan sivustolla www.attero.fi 

Asimerkkejä Atteron kuvista:

Valokuvaajana Attero oli tietysti kameroineen mukana niin häissä kuin hautajaisissakin.Attero kuvasi mielellään kylän raitilla muita kesälahtelaisia nuoria ja heidän harrastuksiaan ja hauskanpitoa.
Attero (oikealla) on itsekin päässyt kuvaan.

Attero tallensi myös tavallista elämää ja työtä.Kokoelmassa on paljon erilaisia kokeiluja ja maisemakuvia.
Perheen koirat pääsivät usein kuviin.Attero kuvasi mielellään kauniita naisia.


2