25.7.2017

Savupirtin hämärässä - Kauko Käyhkön lauluja

Kauko Käyhkö (5.4.1916 Pietari – 8.4. 1983 Espoo) muistetaan Kesälahdella paitsi isänsä sukujuurien vuoksi, myös pidettynä esiintyjänä Kesälahti-Seuran juhlissa yhdessä haitarilla häntä säestäneen vaimonsa Eini Kotirannan kanssa.


Kauko Käyhkö varttui nuoruutensa Helsingissä ja jo 13-vuoden iässä hän teki ensimmäiset sävellyksensä, mm. Irja-foxin. Laulamisen lisäksi Käyhkö soitti lukuisissa orkestereissa rumpuja,  tenoribanjoa ja kitaraa. Soolourallaan Käyhkö levytti yli 320 laulua ja   Kipparikvartetin kanssa 180.

Kauko Käyhkö sävelsi, sanoitti ja sovitti satoja iskelmiä, mm Kangastusta, Lemmenjoella paistoi kuu, Rempallaan, Kalastaja-Eemelin valssi, Jätkän jenkka,  ja Suviserenadi. Hänellä oli lukuisia nimimerkkejä, joista tunnetuin oli Justeeri.

Pentti Ojajärvi ja Laura Vartio pyrkivät saavuttamaan Savutuvan hienossa miljöössä saman tunnelman kuin Kauko Käyhkö ja Eini Kotiranta. Tässä heitä on auttanut vanhalta kelanauhalta löytynyt vuoden 1961 Kesälahti-Seuran juhlissa tallennettu nauhoitus, jossa Käyhkö ja Kotiranta esittävät useita lauluja ja josta ilmenee hyvin Käyhkön karisma ja huumori.

Konsertille nimen antanut Käyhkön laulu Savupirtin hämärässä on tehty Kesälahden museoalueella sijaitsevan Savutuvan inspiroimana. Siinä laulaja palaa kuvitelmissaan savupirtin historiaan ja siinä asuneiden ihmisten elämään. Konsertissa kuultavat muut kappaleet ovat joko Kauko Käyhkön tekemiä tai hänen ohjelmistostaan poimittuja.

Pääsyliput 15 €, opiskelijat 5 €, 16 v. ja nuoremmat pääsevät ilmaiseksi.